• Greek
  • English (United Kingdom)
  • Italian (Italy)
Banner
There are no translations available.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - Όπως κάθε γωνιά στην Ελλάδα έτσι και στη Κεφαλονιά τα παραδοσιακά προϊόντα και οι συνταγές δίνουν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα της περιοχής - ΜΑΝΤΟΛΕΣ, ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ

Οι κόκκινες λιχουδιές γνωστές ως ΜΑΝΤΟΛΕΣ & η ποικιλία σταφυλιού ΡΟΜΠΟΛΑ είναι τα δύο τοπικά προιόντα που κάνουν ξακουστή τη Κεφαλονιά. Η Ρομπόλα μάλιστα με τη πολύτιμη βοήθεια του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού της περιοχής έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως.

Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας

Η Κεφαλλονιά είναι το ορεινότερο νησί από τα Επτάνησα και ταυτόχρονα το αναμφισβήτητο ''διαμάντι'' όχι μόνο του επτανησιακού, αλλά και του ελληνικού αμπελώνα. Το ορεινό και ανάγλυφο του εδάφους, η ηλιοφάνεια, το υψόμετρο, η ποικιλία των μικροκλιμάτων, οι θαλάσσιες αύρες και προ πάντων το εξαιρετικό ποικιλιακό δυναμικό ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αισθητά χαμηλή στρεμματική απόδοση και η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα. Το κρασί που παράγει η γη στη Κεφαλλονια είναι από τα προιοντα που έχουν κάνει γνωστό το νησί σε όλο το κόσμο.

Ρομπόλα Κεφαλληνίας - Μια δυναμική λευκή ποικιλία Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) που επάξια κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ευγενέστερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση κατά την οποία η ποικιλία του σταφυλιού έδωσε την ονομασία προέλευσης στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Σημαντικό κέντρο αμπελοκαλιέργειας στη Κεφαλονιά είναι η ευρύτερη περιοχή των Ομαλών, στο κέντρο του νησιού με τη ζώνη Ο.Π.Α.Π. ''ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ'', εντός της οποίας καλλιεργούνται 3474 στρέμματα Ρομπόλας, αλλά και άλλες ποικιλίες (Τσαούσι, Βοστιλίδι, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, Ζακυνθινό κ.α). Η ζώνη της Ρομπόλας περιλαμβάνει κυρίως ημιορεινούς αμπελώνες στις πλαγιές του Αίνου. Οι αμπελώνες αυτοί με τις μεγάλες κλίσεις, το υψόμετρο, τα ''φτωχά'' χαλικώδη και ασβεστολιθικής προέλευσης εδάφη, συγκεντρώνουν με τρόπο ιδανικό όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δίνουν στα κρασιά μας φεσκάδα, φινέτσα και θαυμάσια ισορροπία. Tο 1982 οι αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης της Ρομπόλας με στόχο να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους, να προστατέψουν και να αναδείξουν τη δυναμική του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα – οπλισμένοι με μεράκι, εμπειρίες, γνώση, αλλά και με θέληση και πείσμα, ίδρυσαν τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας που σήμερα αριθμεί περίπου 300 ενεργά μέλη. Το 1983 πραγματοποίησε τη πρώτη συγκέντρωση σταφυλιών, ενώ από το 1985 ξεκίνησε την εμφιάλωση και την εμπορία κρασιού. Το 1987 ο Συνεταιρισμός απέκτησε δικό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης της Ρομπόλας, στα όρια της κοινότητας Ομαλών, σε υψόμετρο 700μ., κάτω από τις πλαγιές του Αίνου και δίπλα στη Μονή του Αγίου Γερασίμου, κάνοντας έτσι τη Ρομπολα διάσιμη σε όλο το κόσμο.

Το οινοποιείο καλύπτει 2000 τ.μ. και περιλαμβάνει εκθετήριο οίνου, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να γευτεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού, αλλά και να ''ταξιδέψει'' στους δρόμους του κρασιού της Κεφαλονιάς. Το 2005 ο Συνεταιρισμός ανανέωσε εξ ολοκλήρου το μηχανολογικό εξοπλισμό του οινοποιείου και εγκατέστησε βιολογικό καθαρισμό για τη διαχείρηση των αποβλήτων του. Έτσι το οινοποιείο αποτελεί σήμερα μια μοντέρνα μονάδα με σύγχρονη τεχνολογία στο πρωτογενή τομέα του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Σήμερα ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής του νησιού. Έχει κατορθώσει, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, να απορροφά τη παραγωγή των μελών του - και όχι μόνο – και επιπλέον να διατηρεί τιμή της πρώτης ύλης σταθερή από το 2001 προς όφελος των αμπελοκαλλιεργητών, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η σταθερή πορεία του Συνεταιρισμού εμπνέει σιγουριά σους αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης, οι οποίοι με τη καθοδήγηση του, προχωρούν σε αναδιάρθωση των αμπελώνων με νέες φυτεύσεις.

Η ''ROBOLA ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ'', το ''SAN GERASSIMO'', η ''BIO-ROBOLA'', οι ''ΠΛΑΓΙΕΣ του ΑΙΝΟΥ'', ο ''LINOS'', το '' MELAMBUS'', το ''BRILLANTE'', είναι μερικά από τα εξαίρετα κρασιά του Συνεταιρισμού τα οποία διακινούνται στην επικράτεια, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ κ.α). Καθημερινά ο Συνεταιρισμός κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών στο τομέα της οινοποίησης και εμπορίας προσφέροντας εξαίρετα κρασιά σε προσιτές τιμές. Έτσι επιβραβεύονται οι συνεχείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες των αμπελοκαλλιεργητών της ζώνης της Ρομπόλας, της διοίκησης του Συνεταιρισμού, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού του, που μοχθούν για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποιοτικού αποτελέσματος.

 

Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας

Πρόεδρος Δ.Σ

Λάλλης Γεράσιμος

Διευθυντής

Δρ. Σπυρίδων Α.Θεοτοκάτος

Οινολόγοι

Γεώργιος Αναγνωστόπουλος

Κων/νος Νοδάρας

Διεύθυνση

Τ.Θ. 56, Ομαλά

Κεφαλονιά, Τ.Κ 28100

Τηλ. 26710 – 86301 / 29400 / 24563

Φαξ. 26710 – 86481

Το παραπάνω κείμενο είναι από το φυλλάδιο του Συνεταιρισμού και το δημοσιεύουμε με την άδεια του προέδρου Κου. Λάλλη Γεράσιμου - τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ, καθώς και για τη φωτογράφιση που πραγματοποιήσαμε.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού

www.robola.gr

 

ΜΑΝΤΟΛΕΣ

Η μικρή ζαχαρωτή λιχουδιά με το κόκκινο χρώμα που αρέσει σε όλους, πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη ''mandorla'' που σημαίνει αμύγδαλο. Η ζάχαρη ήταν πανάκριβη, αλλά και σπάνια κατά τη διάρκεια της βενετσιάνικης διοίκησης – κατοχής. Οι πρώτες προσπάθειες κατασκευής μάντολας είχαν γίνει με το λιβανιστήρι - το θυμιατό. Οι νοικοκυρές της εποχής έριχναν αμύγδαλο μαζί με ελάχιστη ζάχαρη μέσα στο λιβανιστήρι και έτσι το πρώτο μείγμα αμυγδάλου με τη καβουρδισμένη ζάχαρη ήταν γεγονός. Στην εξέλιση του γλυκού εδέσματος οι κατασκευαστές του πρόσθεσαν και λίγο χρώμα - εξού και το σημερινό κόκκινο χρώμα της μάντολας. Στις μέρες μας 2 είναι τα είδη που παρασκευάζονται. Το κλασσικό κόκκινο – με το καραμελόχρωμα και το καφέ, με γεύση μελιού. Η μάντολα μαζί με το μαντολάτο, το παστοκύδωνο και το παστέλι αποτελούν παραδοσιακά γλυκά - προιοντα της Κεφαλονιάς. Η ''Βοσκοπούλα'' που λειτουργεί από το 1910 και ο ''Μαυροειδής'' από το 1918, είναι τα πιό γνωστά εργαστήρια παρασκευής τους και εκεί μπορείτε να βρείτε απίστευτες λιχουδιές και γλυκίσματα. Κεφαλλονιά Προιόντα, Μάντολες

Για περισσότερες πληροφορίες:  www.mavroidis.gr

 

Οδηγίες για τη παρασκευή μάντολας

Υλικά: 250 γρ. Αμύγδαλα – ¼ κ. του γλυκού σκόνη κανέλας – 3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου & 250 γρ. ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με 6 κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να λιώσει. Κατόπιν ρίχνουμε την εσάνς, τα αμύγδαλα και τη κανέλα και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καραμελώσει το μείγμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, αφού την έχουμε αλείψει λίγο με λάδι. Χωρίζουμε το μείγμα σε μικρά κομμάτια, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε λίγη ώρα οι πρώτες σας Μαντολες θα είναι γεγονός.

 

 Παραδοσιακές συνταγές από Κεφαλονιά

 

Κεφαλονίτικο Μπουργέτο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μαριδάκι ή αθερίνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.κ. πελτές ντομάτας
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, αλάτι, ρίγανη

Εκτέλεση Πλένετε και καθαρίζετε καλά το μαριδάκι, το αλατίζετε, το βάζετε σε ένα φαρδύ σουρωτήρι και το αφήνετε στο ψυγείο με ένα πιάτο από κάτω για να μη σκορπίσουν τα υγρά του, ενώ θα τραβάει το αλάτι το ψάρι. Απλώνετε τις ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο μαζί με τον πελτέ στον πάτο ενός ταβά και στρώνετε από πάνω τους τα ψάρια, τα ανακατεύετε και τα απλώνετε ξανά, βάζετε και τη ρίγανη, χωρίς να την τρίψετε. Βάζετε το φαγητό να ψηθεί 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών, σε προθερμασμένο, στους 180oC, φούρνο.

Σημ.: Μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτόν τον τρόπο σαρδέλες ή και γόπες, όχι πολύ μεγάλες, που στο Ιόνιο είναι ιδιαίτερα γευστικές.

 

 

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

 

Υλικά :

Για τη Γέμιση
1 1/2 κιλό μοσχάρι 
1 1/2 κιλό χοιρινό 
500γρ. ρύζι 
1/2 ποτήρι λάδι 
1 κεφάλι σκόρδο 
1 κρεμμύδι 
2 ματσάκια μαϊντανό 
1 ντομάτα 
αλάτι ? πιπέρι 
σάψιχο 

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι 
1 αυγό 
1 ποτήρι κρασί 
1 ποτήρι λάδι 
αλάτι ? πιπέρι 
1/2 κουταλιά του γλυκού ξύδι 
 
 

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τα υλικά της γέμισης εκτός από το ρύζι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το φύλλο. Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε δύο φύλλα. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε ένα ελαφρά λαδωμένο, μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε μέσα την γέμιση αφού πρώτα την ανακατέψουμε με το ρύζι. Προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα μεταξύ τους. Τρυπάμε το φύλλο με ένα πιρούνι και το ψήνουμε σε 200°C μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 1 ώρα.

 

 

 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, Κεφαλονιά Προϊόντα, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Κεφαλονιά συνταγές, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ