• Greek
  • English (United Kingdom)
  • Italian (Italy)

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΣΑΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η Σάμη στη Κεφαλονιά είναι η πρώτη πόλη που βλέπεις ερχόμενος με το καράβι από τη Πάτρα και το βασικότερο λιμάνι του νησιού. ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ - Το Νοέμβριο του 2017 ξαναβρήκε τη ζωή της λόγω της επαναδρομολόγησης πλοίου στη γραμμή ''Πάτρα - Σάμη Κεφαλονιά - Ιθάκη''.

Περνώντας το στενό Κεφαλονιάς με την Ιθάκη και βλέποντας τα Διχάλια, έχεις μιά πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να δεις μολίς πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά στο βάθος ενός θαλάσσιου κόλπου, η Σάμη στη Κεφαλονιά αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι και ένα σημαντικό σταθμό για πολλούς προορισμούς, όχι μόνο από Ελλάδα (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Αστακό, Κέρκυρα), αλλά και από Ιταλία (Μπάρι - Πρίντεζι). Επίσης στη μαρίνα της μπορούν να φιλοξενηθούν και πολλά τουριστικά σκάφη, αφού διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές.

 

Η μικρή πόλη της Σάμης βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, έχει 2.297 κατοίκους με έκταση 129.326 στρέματα. Στο λόφο πάνω από τη πόλη θα βρεις και την αρχαία ιστορία της. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και φέρνουν στο φως πολλά σπουδαία ευρήματα. Ερείπια του αρχαίου κάστρου (Παλαιόκαστρο) και την αρχαία Ακρόπολη Κυάτις, όπου βρίσκεται και η μονή των Αγίων Φανέντων. Στη περιοχή της Σάμης έχουν καταγραφεί 17 θέσεις σπηλαίων και σπηλαιοβαράθρων, πράγμα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο. Τα πιό αξιόλογα και ευρύτερα γνωστά είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στο Καραβόμυλο και το σπήλαιο Δρογκαράτης στη περιοχή του χωριού Χαλιωτάτα. Η περιοχή της Σάμης έγινε πιό γνωστή παγκοσμίως από τα γυρίσματα της ταινίας ''Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι'' (Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουζ, Ειρήνη Παπά κ.α), τόσο από τα πλάνα στη πόλη, όσο και από τις όμορφες παραλίες της (παραλία Σάμης, τα Διχάλια, η Αντίσαμος και η παραλία Χωργωτά στο χωριό Κομιτάτα στην Έρισο). 

Η πόλη έχει όλες τις υπηρεσίες μιάς σύγχρονης μεγαλούπολης που μπορεί κάποιος να χρειαστεί: Ταχυδρομείο, πυροσβεστικό σταθμό, αστυνομία, κέντρο υγείας, λιμενικό σταθμό, αρκετά εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, και καφετέριες. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και εδώ υπάρχουν αρκετά. Στη Σάμη θα βρείτε μηχανήματα ανάληψης μετρητών - ΑΤΜ (Εμπορικής, Αγροτικής). Μάλιστα από το 2018 άνοιξε ξανά το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Ακόμα τα απαραίτητα φαρμακεία, συνεργεία επισκευών, τουριστικά γραφεία, ΚΕΠ και φυσικά σταθμό ΚΤΕΛ με συχνά δρομολόγια προς την υπόλοιπη Κεφαλονια και τη χώρα (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη). Αξίζει να αναφέρουμε πως ο παραλιακός δρόμος από τις 7 μ.μ ως τις 1 π.μ κλείνει, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο πεζόδρομο.

 

Από τη Σάμη λοιπόν μπορείτε να επισκεφτείτε την Ιθάκη, είτε με καίκια που διογανώνουν καθημερινές μονοήμερες εκδρομές, είτε με φέρυ-μπωτ (5 δρομολόγια ημερησίως τη καλοκαιρινή σαιζόν). Η Σαμη έχει καθημερινή ακτοπλοική σύνδεση με Πάτρα, Ιθάκη, Λευκάδα, Αστακό - από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, αλλά και με λιμάνια της Ιταλίας τη θερινή περίοδο. Υπέροχες παραλίες με κρυστάλινα γαλαζοπράσινα νερά θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες. Αναφέρουμε μερικές: Η Αντίσαμος απέχει 4 χλμ από τη πόλη, έχει τιμηθεί με γαλάζια σημαία (για τους λάτρεις της πεζοπορίας, είναι μια ευχάριστη διαδρομή). Η παραλία Σάμης - Καραβόμυλου, είναι η συνέχεια του λιμανιού με άμμο και βότσαλα, στο τέλος του λιμανιού και δίπλα στο κάμπινγκ της πόλης. Η παραλία Αγίας Παρασκευής (φωτογραφία δεξιά) τη συναντάμε σε μιά σειρά μικρών κολπίσκων, πηγαίνοντας προς Αγ.Ευφημία 4 χλμ από τη Σάμη. Έχει πάρκιγκ, μπαρ, εστιατόριο, όπως επίσης και αρκετά δέντρα για σκιά.

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Η περιοχή της Σάμης επειδή σα τοποθεσία βρίσκεται στο κέντρο της Κεφαλονιάς, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν ορμητήριο για να δείτε τα πάντα στο νησί. Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο κεντρικό μενού αριστερά: ''Κεφαλονιά Φωτογραφίες'', στην ενότητα ΣΑΜΗ.

 

Λιμενικές Αρχές :                                                     Κέντρο Υγειάς Σάμης

Αργοστολίου: 26710-22224                                       Τηλ. Κέντρο: 26740 - 22222
Ληξουρίου:    26710-94100                                       Γραμματεία:  26740 - 23720            
Σάμης:         26740-22031                                            Φαξ:      26740 - 22808
Πόρου:        26740-72460
Φισκάρδου:  26740-41400
Πατρών:      2610-341002 - 2610 341024
Κυλλήνης :  26230-92211                                                   Κτηνιατρείο
Ιθάκης :     26740-32909                                               Τουλάτος Παντελής

Αστακού :   26460-41052                                               Τηλ: 26740 - 22262
                                                                                 Κιν: 6982 749710

 

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΗΣ
Ι. Μεταξά 14, Τ.Κ 280 80

 

Διοικητής: 26740 22330
Αξιωματικός Υπηρεσίας: 26740 22100

 

 

 

CAMPING

Κάμπιγκ Καραβόμυλος Beach

Τηλ: 26740 – 22480, Φαξ: 26740 - 22932

www.camping-karavomilos.gr

 

 

ΣΑΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Σάμη έχει και αυτή τη δική της ιστορία, μάλιστα από την προιστορική εποχή. Η ιστορια της Σάμης ξεκινά απο τον Όμηρο, ο οποίος την αναφέρει ως τμήμα του βασιλείου του ηγέτη των Κεφαλλήνων, Οδυσσέα. Είναι η εποχή κατά την οποία οι Κεφαλλήνες πήραν μέρος στο Τρωικό πόλεμο. Στη περιοχή της Σάμης έχουν βρεθεί ίχνη οργανωμένης κατοίκησης από αυτή την εποχή. Ο λόφος Βίγλα ίσως αποτελούσε τη Μυκηναική ακρόπολη. Το 5ο αιώνα π.Χ. η Κεφαλονιά ήταν χωρισμένη σε τέσσερις πόλεις – κράτη, της Κράνης, της Σάμης, των Προννών και της Πάλλης. Οι πόλεις αυτές ακολούθησαν αυτόνομη πολιτική. Οι συχνά αντίπαλες μεταξύ τους σχέσεις αποδεικνύονται από τις ισχυρότατες κλασσικές – ελληνιστικές ακροπόλεις, όπως μαρτυρούν και τα σωζόμενα τμήματα της σημαντικής δικόρυφης ακρόπολης της Σάμης. Τα λείψανα της εποχής αυτής δείχνουν μια πολύ καλά οργανωμένη και ακμάζουσα πόλη. Κατά το 2ο αιώνα π.Χ. η Σάμη προσελκύει το ενδιαφέρον των Ρωμαίων λόγω της στρατηγικής της θέσης και έτσι το 189 π.Χ. εκστρατεύουν με σκοπό να καταλάβουν το νησί. Από τις πόλεις της Κεφαλονιάς μόνο η Σάμη αποφασίζει να αλλάξει στάση και να αντισταθεί σθεναρά. Η πολιορκία κράτησε 4 μήνες και η πόλη παραδώθηκε το 188 π.Χ., ύστερα από τη μεταφορά ποιλιορκητικών μηχανών από την Αμβρακεία! Μετά τη λεηλασία που ακολούθησε, οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να την αναδιοργανώσουν και να τη χρησιμοποιήσουν σαν ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Οι πειρατικές επιδομές κατά τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. και οι καταστρεπτικοί σεισμοί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στη βαθμιαία παρακμή και στη τελική εγκατάλειψη της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. ΣΑΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΑΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Σάμη Κεφαλονιά. Σάμη Φωτογραφίες. Σάμη ιστορία. ΣΑΜΗ ΠΑΤΡΑ ΙΘΑΚΗ