• Greek
  • English (United Kingdom)
  • Italian (Italy)

Το Ληξούρι στη Κεφαλονιά είναι από τις πιό γραφικές πόλεις στο νησί και η δεύτερη σε πληθυσμό μετά το Αργοστόλι. ΛΗΞΟΥΡΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΟΛΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Είναι μιά ήσυχη πόλη που ξαναχτίστηκε μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 - τότε είχε καταστραφεί ολοσχερώς.  Δυστυχώς ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε την περιοχή της Παλλικής και τον Ιανουάριο του 2014, εδώ τουλάχιστον είχαμε μόνο υλικές ζημιές, με τις σημαντικότερες να εστιάζονται σε διάφορα κτήρια, ιδιωτικά και δημόσια καθώς και στον οδικό άξονα της ευρύτερης περιοχής. Κάποιες ζημιές επισκευάστηκαν για να προλάβει η περιοχή την τουριστική σαιζόν του 2014 και ευελπιστούμε ότι τώρα που ξεκίνησαν οι επισκευές του λιμανιού και των εργατικών κατοικιών, το Ληξούρι να έχει μια κανονική ζωή και εικόνα από το 2015.

Το Ληξουρι βρίσκεται στη χερσόνησο Παλλικής και έχει πληθυσμό 6.500 κατοίκους. Η πόλη αναφέρεται πρώτη φορά σε έγγραφο το 1534 και είχε σχετικά γρήγορη ανάπτυξη – στην απογραφή του 1583 είχε 581 κατοίκους. Αργότερα διεκδίκησε και τη πρωτεύσουσα του νησιού που μεταφερόταν από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, αλλά αυτή τελικά κατέληξε στο Αργοστόλι. Το Ληξουρι άλλαξε ριζικά μετά το 1800 οπότε και κατασκευάστηκαν δρόμοι, εκκλησίες και αρκετά δημόσια κτήρια. Στη περίοδο της αγγλικής κυριαρχίας – κατοχής των Επτανήσων, το Ληξούρι υπήρξε η έδρα της Λέσχης Ομόνοιας, η οποία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ένωση των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1848 περίπου 200 οπλισμένοι χωρικοί προσπάθησαν να καταλάβουν τη πόλη από τους Άγγλους και συγκρούστηκαν μαζί τους. Η εξέγερση δυστυχώς απέτυχε, όπως και η αντίστοιχή της στο Αργοστόλι.

 

 

 

                                              θα μας βρείτε και στο Facebook στη σελίδα

                                     www.facebook.com/kefaloniaview

 

Το Ληξούρι στη Κεφαλονιά είναι από τις πόλεις με πολλά αξιοθέατα. Μπορείτε να δείτε τη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή, που ήταν φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα, τη Φιλαρμονική σχολή και την Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο ισόγειο του αρχοντικού των Τυπάλδων - Ιακωβάτων. Θα βρείτε πάνω απο 7.000 βιβλία, συλλογή εικόνων βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής καθώς και χειρόγραφα Ευαγγέλια του 10ου και του 15ου αιώνα. Ο προαύλιος χώρος του αρχοντικού - μουσείου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και τη θερινή περίοδο πραγματοποιούνται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Γλυκά και άλλες νοστιμιές μπορείτε να απολαύσετε στη κεντρική πλατεία, να περπατήσετε στη γραφική της παραλία, όπου θα συναντήσετε και το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου, μεγάλου σατυρικού ποιητή και πεζογράφου, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του νησιού (στη φωτογραφία αριστερά βλέπετε το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου και κάτω δεξιά τη κεντρική πλατεία της πόλης). Το άγαλμα με τη ''πλάτη'' προς το Αργοστόλι, κάνει την εδώ και χρόνια αντιπαλότητα των δύο πόλεων να υπάρχει ζωντανή ακόμα και στις μέρες μας, με ακουστές πολλές ιστορίες και πειράγματα. Μερικοί λένε μάλιστα ότι το Ληξούρι και η ευρύτερη περιοχή της Παλικής, δεν είναι Κεφαλονιά. Μπορεί και να έχουν δίκιο, αν σκεφτεί κανείς τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια που επικρατεί, καθώς και ορεινούς χωμάτινους όγκους. Για τη διαμονή σας στο Ληξούρι θα βρείτε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες για να περάσετε αξέχαστες διακοπές, πολλά καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες, κοσμικά κέντρα με νυχτερινή ζωή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης όλους τους δημόσιους οργανισμούς, τράπεζες, ΚΕΠ, φαρμακεία και Νοσοκομείο. Στην ενδοχώρα της χερσονήσου συναντάμε πολλούς όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως τα Δαμουλιανάτα, Καμιναράτα, Μονοπολάτα, Κοντογενάδα, Χαβριάτα, Ρίφι, καθώς και τα χωριά της Ανωγής. ΛΗΞΟΥΡΙ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΠΟΛΕΙΣ, ΛΗΞΟΥΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για το μπάνιο σας, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα Λάπεδα, το Ξι και τη Κουνόπετρα, τις παραλίες με κόκκινη άμμο (κεραμυδί, θα την έλεγα καλύτερα). Οι Πετανοί στη δυτική μεριά της χερσονήσου της Παλλικής, είναι μιά ακόμα υπέροχη παραλία. Λίγα μόλις χλμ. από τη Μονή Κηπουραίων θα βρείτε τη Πλατιά Άμμο, υπέροχη παραλία και συνάμα πεντακάθαρη - αφού είναι και δύσκολα προσβάσιμη. Φυσικά μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μονή Κηπουραίων. Βρίσκεται 15 χλμ. από το Ληξούρι και χτίστηκε το 1759. Το όνομά της προέρχεται από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί. Στη μονή φυλάσεται η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μέσα σε γυάλινη φιάλη βρίσκεται μύρο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου από τον 7ο αιώνα. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι κατά την επίσκεψή μας στο Μοναστήρι το καλοκαίρι του 2005, ο Μοναχός Ευσέβιος μας εξήγησε ότι αυτό που βλέπουμε εντός και εκτός Μονής, είναι δημιούργημα της αγάπης του κόσμου.

 

Στις Φωτογραφίες στο μενού και στην ενότητα Ληξούρι, μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες της περιοχής (Ξι, Κηπούρια, Λέπεδα, Πετανοί).

 

Λιμενικές Αρχές :  

Αργοστόλι: 26710-22224
Ληξούρι:    26710-94100
Σάμη:         26740-22031
Πόρου:        26740-72460
Φισκάρδου:  26740-41400
Πατρών:      2610-341002 - 2610 341024
Κυλλήνης :  26230-92211
Ιθάκης :     26740-32909
Αστακού :   26460-41052

 

 

 

 

 

 

 

ΛΗΞΟΥΡΙ , ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΟΛΗ , ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΠΟΛΗ , Ληξούρι , ΛΗΞΟΥΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , Κεφαλονιά πόλη , ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΟΛΕΙΣ