• Greek
  • English (United Kingdom)
  • Italian (Italy)
Διαφήμιση

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - Ο νομός Κεφαλονιάς ή νομός Κεφαλληνίας εκτείνεται στο κεντρικό τμήμα του Ιονίου πελάγους και διοικητικά ανήκει στη περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Αποτελείται από τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αλλά και από πάρα πολλά άλλα μικρότερα, τις νησίδες Άπασα, Αρκούδι, Αστερίδα-Δασκαλειό, Άτοκος, Βαρδιάνοι, Βρόμωνας, Γηρόβαρης, Δρακονέρι, Καλόγηρος, Λαζαρέτο, Λαμπρινός, Μάκρη, Οξειά, Πεταλάς, Πίστρος, Ποντικός, Πράσο, Προβάτι, Σοφία, Σωρός, Τσακαλονήσι, Φίλλιπος κ.α. Καταλαμβάνοντας έτσι μία συνολική έκταση 904 τ.χλμ. και πληθυσμό 38.770 κατοίκων, με πρωτεύουσα το Αργοστόλι (14.898 κάτοικοι). Κεφαλονιά

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

'Ενα χρόνο μετά τη παραχώρηση των επτανήσων απο τους Άγγλους στην Ελλάδα, συστάθηκε ο νομος Κεφαλληνιας το 1865, αποτελούμενος από τρείς επαρχίες. Μέχρι που το 1952 η Ιθάκη οριστικά επανήλθε στο νομό, σχηματίστηκαν 4 επαρχίες (Ιθάκης, Κραναίας, Πάλης και Σάμης). Αυτά φυσικά μέχρι το 1997, οπότε με το σχέδιο ''Καποδίστριας'', υπήρξε διοικητική ανασυγκρότηση κι έτσι ο νομός Κεφαλονιάς ή Κεφαλληνίας χωρίστηκε σε 8 δήμους και την Κοινότητα Ομαλών.

 

Το 2010 και σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», στο Δήμο Κεφαλλονιάς θεσμοθετούνται 5 Δημοτικές Κοινότητες.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2011, όλο το νησί της Κεφαλλονιάς αποτελεί ένα ενιαίο Δήμο, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση επτά (7) Δήμων και μίας (1) Κοινότητας. Ο δήμος Ιθάκης αποτελεί ξεχωριστό δήμο, όπου διοικητικά ανήκει στο νομό Κεφαλλονιάς με πληθυσμό 3.180 κατοίκους.

Με συνολική έκταση 904 τετρ. χλμ και με μόνιμο πληθυσμό που ανέρχεται σε 38.770 , ο δήμος Κεφαλληνίας αποτελεί τον τέταρτο σε μέγεθος νησιωτικό δήμο της χώρας.

Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης όλο το αυτοδιοικητικό τοπίο αναμορφώθηκε, και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει πλέον τη σύνθεση, τη λειτουργία και το μέγεθος των συλλογικών δημοτικών οργάνων, των δημοτικών υπηρεσιών, και των νομικών προσώπων του Δήμου. Ο Αλέξανδρος Παρίσης είναι ο πρώτος Δήμαρχος που αναλαμβάνει την ηγεσία του νέου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεφαλλονιάς, ως επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού «Ισχυρή Κεφαλλονιά» κατά τις δημοτικές εκλογές της 7ης & 14ης Νοεμβρίου 2010.

                            Αλέξανδρος Παρίσης - Δήμαρχος Κεφαλονιάς

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΠΡΟΕΔΡΟΣΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΛΗ

 

Αργοστολίου Λούκας Νιφοράτος Νικόλαος- Διονύσιος Σουπιωνάς Γεώργιος Βλάχος
Δημήτριος – Γεράσιμος Καούκης
Γερασιμούλα (Μέμη)Γεράκη
Πόρου Επαμεινώνδας Kουστουμπάρδης  Αριστοτέλης Μπατιστάτος  Μηλιαρέσης Γεώργιος
Κορισιάνου Ελένη
Λαζαρής Πέτρος
Ομαλών Διονύσιος Κουταβάς Γεράσιμος Γαλιατσάτος   Σταύρος  Τσακαρισιάνος 
Φώτιος Χαλιώτης
Όλγα Μαραβέγια
Σάμης Βασίλειος Κάραλης  Όλγα Αντωνάτου - Βαλσάμου Ελένη Κοντογιώργη
Ζήσιμος Βαγγελάτος
Σπυρίδων Στεφανάτος
Ληξουρίου Κωνσταντίνος Τσίκλης Δημήτριος   Μαρκέτος Νικόλαος Ζαφείρης Αραβαντινός
Αλέξανδρος Σπυράτος
Bιολέτα Bουτσινά

Νομός Κεφαλονιάς, Νομός Κεφαλληνίας

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Η Κεφαλονιά είναι κατ εξοχήν ένα ορεινό νησί, με μεγάλο κάθετο διαμελισμό. Βασικό και μεγαλύτερο βουνό του νησιού είναι ο Αίνος (με τη κορυφή του το Μεγάλο Σωρό 1828 μ. η ψηλότερη στα Επτάνησα), ο οποίος απλώνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού με διεύθυνση ΒΔ – ΝΑ. Την ίδια σχετικά διεύθυνση ακολουθούν και οι προεκτάσεις του Αίνου προς Βορρά: Ρούδι, Σέλλα, Βρόχωνας, Ξερακιάς, Μεροβίγλι, Αγία Δυνατή και Καλόν Όρος. Η Ανατολική πλευρά του Α. είναι γεμάτη από έλατα του είδους: Κεφαλληνιακή Ελάτη – Abies Cephalonica, ενώ υπάρχει και μεγάλη βλάστηση θαμνοειδών. Με τις προεκτάσεις του ο Α. τέμνει το κύριο κορμό του νησιού. Παράλληλα προς τον Αίνο και Ανατολικά, υψώνεται δεύτερη χαμηλότερη οροσειρά, με τις κορυφές: Αβγό, Κόκκινη Ράχη και Άτρος. Στο νησί σχηματίζονται δύο χερσόνησοι, προς Βορρά της Ερίσου - ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της – και Δυτικά της Παλικής, πεδινή και η πιό εύφορη της Κεφαλονιάς. Το νησί παρουσιάζει περιορισμένο θαλάσσιο διαμελισμό. Στο βορειοανατολικό τμήμα σχηματίζονται οι κόλποι της Σάμης και της Αντίσαμου, στο βορειοδυτικό ο κόλπος του Αργοστολίου (ένας από τους πιό ασφαλέστερους της Μεσογείου) και στο νότιο ο όρμος του Λουρδά. Οι ακτές του νησιού είναι ψηλές και βραχώδεις, μάλιστα στη δυτική μεριά είναι πιό απότομες και δύσκολα σχετικά προσβάσιμες. Τα παράκτια ρήγματα των δυτικών ακτών της Κεφαλονιάς αποτελούν το όριο της ζώνης της υφαλοκριπίδας των Επτανήσων και φυσικά της χώρας.

 

ΚΛΙΜΑ

Στη ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ έχει γενικά εύκρατο κλίμα, δηλαδή ήπιους χειμώνες και δροσερά σχετικά καλοκαίρια. Σε μερικές ηπειρωτικές περιοχές του νησιού καμιά φορά σημειώνεται θερμοκρασία 40ο C ή και μεγαλύτερη. Τη περίοδο του χειμώνα ο παγετός εμφανίζεται σπάνια κι αυτό όχι σε μεγάλη έκταση. Ολικός παγετός για παράδειγμα δεν έχει σημειωθεί ποτέ. Η θερμοκασία στη ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ το φθινόπωρο είναι μεγαλύτερη από της Άνοιξης κι αυτό λόγω της μεγάλης συχνότητας των υφέσεων και των θερμών ανέμων κατά την εποχή αυτή. Στους 15,6o C φθάνει το ετήσιο θερμομετρικό εύρος, με ψυχρότερο μήνα τον Ιανουάριο και θερμότερο τον Αύγουστο. Η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα ιδίως κατά τη ψυχρή εποχή (πάνω από 70% από τον Οκτώβριο έως το Μάιο), εξαιτίας των υγρών νοτίων ανέμων οι οποίοι επικρατούν στη πλειοψηφία τους αυτή τη περίοδο. Ο Νομός Κεφαλληνίας έχει σχετικά μικρή νέφωση (3,5 της κλίμακας 0 – 10), ενώ αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός αιθρίων ημερών - 167 ετησίως, ενώ των νεφοσκεπών - 55 ετησίως. Η ηλιοφάνεια στη Κεφαλονιά είναι πλούσια όσο σε λίγες περιοχές της χώρας. Οι νότιοι άνεμοι παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα ιδίως κατά τη ψυχρή εποχή, με αποτέλεσμα να φέρνουν αρκετές βροχές. Αν και το ύψος της βροχής είναι 900 χλστ. τόσο στις πεδινές όσο και στις παράκτιες περιοχές, εντούτις σε περιοχές της βορειοανατολικής Κεφαλονιάς (στην ευρύτερη περιοχή της Ερίσου), βρέχει σπάνια...!!! Το χιόνι δεν είναι συχνό και εμφανίζεται μόνο από το Νοέμβριο - Φεβρουάριο. Συχνότερα από άλλες περιοχές της Ελλάδος συναντάμε χαλαζόπτωση, με τις μεγαλύτερες τιμές στους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο – ενώ το φαινόμενο είναι σπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Νομός Κεφαλληνίας, ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Νομός Κεφαλονιάς, νομοσ Κεφαλονιασ, ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, Κεφαλονιά

INSECTRAP